Премиерът на германската провинция Бавария призова Европейската централна банка да затегне

...
Премиерът на германската провинция Бавария призова Европейската централна банка да затегне
Коментари Харесай

Германия засилва натиска срещу Европейската централна банка

Премиерът на немската провинция Бавария прикани Европейската централна банка да затегне паричната политика, с цел да противодейства на възходящата инфлация в най-голямата европейска стопанска система. 

" Инфлацията като цяло пораства и в това време към момента има нулеви лихви върху спестяванията. Факт е, че има пълзяща реквизиция “, сподели пред Handelsblatt Маркус Зьодер, началник на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) и добави, че ЕЦБ би трябвало постепенно да понижи своята извънредно разхлабена парична политика.

Зьодер сподели също, че новото федерално държавно управление, водено от социалдемократа Олаф Шолц, също би трябвало да предприеме дейности. " Германия претърпява най-лошото повишаване на цените от 1993 година насам. Така че държавното управление би трябвало незабавно да обезпечи облекчение за жителите и стопанската система ", акцентира министър председателят на Бавария.

Редица централни банки, включително Федералния запас на САЩ признаха, че инфлацията може да се окаже по-устойчива, в сравнение с се смяташе до момента. ЕЦБ обаче се придържа към мнението си, че растежът на цените ще спадне назад под 2% в края на 2022 година.

Новият началник на Бундесбанк с предизвестие за инфлационните опасности

Макар и по-дипломатично новият шеф на Бундесбанк Йоахим Нагел също прикани ЕЦБ да бъде нащрек. В първата си тирада като гуверньор Нагел акцентира, че инфлацията може да остане нараснала по-дълго от предстоящото сега, призовавайки сътрудниците си от Европейската централна банка да бъдат бдителни. Нагел загатна, че ще е един от най-консервативните членове на управителния съвет на ЕЦБ, казвайки, че ще следва стъпките на своя предходник - Йенс Вайдман, който постоянно е бил бодил в очите на сътрудниците във Франкфурт със строгите си възгледи за паричната политика. 

За разлика от ЕЦБ, Нагел вижда инфлационни опасности и в средносрочна вероятност. " В момента виждам по-голям риск темповете на инфлация да останат нараснали по-дълго от предстоящото. Във всеки случай паричната политика би трябвало да бъде нащрек ", уточни преди дни немският гуверньор.

Ангажиментът за справяне с инфлацията беше подсилен от президента на ЕЦБ Кристин Лагард, който взе участие в събитието във връзка встъпването на Йоахим Нагел в служба като шеф на Бундесбанк.

" Разбираме, че покачването на цените е проблем за доста хора и одобряваме тази угриженост доста съществено. Но хората могат да ни се доверят, че нашият ангажимент към ценовата непоклатимост е хладнокръвен, което е от решаващо значение за доверието във валутата евро ", уточни Кристин Лагард.

Германия продължава да оспорва задачите на ЕЦБ

Както " Банкеръ " към този момент писа, една от хипотезите за пасивността на ЕЦБ във връзка с повдигането на лихвените проценти е обвързвана със запазването на плана за общата валута - еврото. Тоест, че ЕЦБ се въздържа от качването на лихвените проценти с цел да предотврати внезапно повишаване на доходността по държавните облигации, издадени от по-слабите членове на еврото.

От друга страна точно голямата дългова тежест прави плана за еврото доста по-нестабилен. През последните месеци страните от Северна Европа стават все по-гласови, че настоящата политика не може да продължи, както тъй като се тормозят от вътрешната инфлация, по този начин и тъй като им е писнало да субсидират по-недисциплинираните финансово страни. 

Германия непосредствено оспорва задачите и прогнозите на ЕЦБ. Например авторитетната Изабел Шнабел - германският представител в управителния съвет на регулатора, счита, че преходът към по-екологична стопанска система ще значи, че е малко вероятно цените на енергията да паднат, както допускат прогнозите на изследователския отдел на ЕЦБ. Ако останат енергийните цени се запазят в резултат на Зелената договорката, прогнозите на ЕЦБ за инфлацията биха били доста по-високи, споделя Шнабел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР